top of page

Straight out of Phatcamp: Succesvol worden voor dummies!

Updated: Nov 23, 2018

In “Straight out of Phatcamp” belichten wij als Phatcamp topics die ons op dit moment bezig houden. Deze keer laat Luuk zijn licht schijnen op het onderwerp “passie” en hoe dit door veel mensen wordt ingezet om een bepaalde mate van succes te beloven. Daarnaast geeft hij nog een paar tips waar je mee aan de slag kunt om op je eigen manier te onderzoeken waar jij energie van krijgt en hoe deze zoektocht kan bijdragen aan jouw persoonlijke succes!

Ambitieus als we zijn, zijn we altijd bezig met het vinden van een droombaan, een tof bedrijf om bij te werken en een manier waarop we hiermee ook nog eens impact kunnen hebben op onze omgeving of de samenleving. Meer dan eens lezen en horen we tegenwoordig dat het belangrijk is om je eigen visie of overtuiging te definiëren om zo, vanuit pure passie, je professionele carrière vorm te geven. Dat is natuurlijk ook helemaal van deze tijd. Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om “selfmade” ondernemer te worden en overal ter wereld geld verdienen met enkel je laptop of telefoon. Zelfs tegen je 10.000 volgers op instagram zeggen dat je iets leuk vind levert tegenwoordig al geld op.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch want “als je doet wat je leuk vind hoef je immers geen dag in je leven te werken”. Wat wil je nog meer? “Even je passie en je purpose vinden” en dan ben je er! Toch...?


Er zit natuurlijk een kern van waarheid in het hele “doen wat je leuk vind voelt niet als werken’ verhaal. Er is absoluut niets mooiers dan elke dag bezig zijn met iets doen dat je leuk vindt, waar je dus energie van krijgt en waar je dan ook nog eens je voldoening uithaalt. Maar zoals met veel zaken is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Naar mijn idee wordt dit onderwerp voor veel mensen steeds belangrijker en bespreken we het daardoor vaker dan ooit. Hierdoor lijkt het wel eens of het vanzelfsprekend is dat doen wat je leuk vind, automatisch leidt tot succes en geluk.

We hebben de zin “Je moet je passie vinden en doen waar je gelukkig van wordt.” met z’n allen bijna tot lijfspreuk verheven. Daardoor lijkt het alsof het niet hebben van een droombaan bij dat ene toffe bedrijf met impact op de wereld, bijna geen optie meer is. Een alles of niets verhaal waaraan je instant moet voldoen en in mijn ogen is dat best een gevaarlijk beeld...


We leven in een wereld waarin we gewend zijn dat we binnen mum van tijd toegang hebben tot zo’n beetje alles wat we willen hebben. Als je nieuw kleding wilt, bestel je het online en heb je het de volgende dag in huis. Zonder überhaupt de stad in te hoeven. Ook als je een film of serie wilt kijken is dat zo geregeld. Je klapt je laptop open, zet Netflix aan en hebt toegang tot uren aan bingewatch-waardig materiaal. Zelfs het bestellen van taxi’s en eten doen we al een aantal jaar met 3 klikken op een smartphone. ‘Instant gratification’ noemen ze dat. Direct krijgen wat je wilt. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn fantastisch maar hebben helaas ook een wat minder leuke bijwerking. We zijn het namelijk normaal gaan vinden dat alles wat we willen, binnen hele korte tijd verkrijgbaar is. Dit is echter met een hoop zaken natuurlijk nog steeds niet het geval. Sommige zaken kosten gewoon écht tijd, energie, moeite en, misschien wel het belangrijkst, heel veel geduld. Denk bijvoorbeeld aan goede vriendschappen opbouwen, ‘geluk’ in de liefde vinden en voldoening uit je werk halen.


Ik wil niet zeggen dat je moet settelen voor een matige on-inspirerende job en met geduld bedoel ik niet dat je lekker achterover moet gaan leunen tot die ene kans een keer komt aanwaaien. Zeker niet, ik ben namelijk van mening dat je er helemaal voor moet gaan en altijd ambitieus moet blijven. Er zit volgens mij echter wel een enorm groot verschil tussen het vinden van je passie (voor je het werkveld betreed) en het ontdekken van alles waar je passie voor hebt. Wat ik hiermee bedoel is dat “je passie”, en soms ook wel eens “je purpose”, steeds vaker als een enkel, ultiem ding wordt gezien. Je zegt vaak “je passie”, een beetje alsof je het hebt over “de ware” in de liefde. Of je daar nou in gelooft of niet (doe ik wel trouwens), ik ben van mening dat je deze twee dingen niet op dezelfde manier moet benaderen. Ik vind het namelijk een beetje eng om passie te zien wat altijd in enkelvoud komt. Want zul je dan niet altijd blijven twijfelen of hetgeen dat je op dat moment doet wel écht je passie is? Een passie is volgens mij niet iets geheimzinnigs en mysterieus waar je eindeloos naar op zoek moet gaan totdat je het gevonden hebt. Het is iets wat je gaandeweg ontdekt. Ik adviseer je dan ook om niet op zoek te gaan naar “je passie” maar uit te zoeken waar je passie voor hebt. Het kan zomaar zijn dat je er dan achterkomt dat je niet per se passie hebt voor maar één ding.


We leggen de lat vaak te hoog voor onszelf. We hebben het idee dat voldoening uit werk halen per se moet in de volgorde; passie vinden, baan zoeken waar je gelukkig van wordt en dan zorgeloos genieten. Iedereen kent die quote wel over dat reizen niet gaat over de bestemming maar over de reis er naar toe. Verschrikkelijk cliché inderdaad, maar wel een beetje waar. Het niet weten wat je bestemming is, mag je er niet van weerhouden om überhaupt op pad te gaan. Want als je er voor gaat, wordt die reis ook meer dan de moeite waard.


Dit gaat cheesy klinken maar zie het maar als een berg met helemaal op de top, ultiem geluk in je werk. We zien te vaak alleen het topje en niet de lange weg er naartoe. Die weg is waarschijnlijk langer dan de langste weg die we daarvoor ooit hebben moeten afleggen. Laat dat je er echter niet van weerhouden om er überhaupt aan te beginnen en laat je niet ontmoedigen gedurende deze reis.


Kijk eens achterom naar hoe ver je al bent gekomen. Stoppen is geen optie! Ga er dus op uit met een open blik. Blijf gefocust en veerkrachtig. Probeer veel uit, praat met collega’s en gelijkgestemden en leer over jezelf. Doe veel leuke dingen en doe dingen je achteraf toch niet zo heel leuk vond. Ga op je bek. Ga zelfs heel vaak op je bek als dat betekent dat je er iedere keer iets nieuws van leert. Houd vooral vol en blijf elke dag een beetje sleutelen aan jezelf. Dan ontdek je ongetwijfeld vanzelf waar je allemaal passie voor hebt en wordt voldoening halen uit wat je doet een onafwendbaar resultaat. Daar durf ik m’n hand voor in het vuur te steken.


Succes!

--

Gedurende de aankomende weken organiseren we verschillende events die je kunnen helpen in deze leuke en interessante zoektocht.


Zit je in de oriënterende fase van je zoektocht en wil je daarom de industrie waarin wij actief zijn in al haar disciplines verkennen? Join the Phatcamp!


Iets verder in je zoektocht en klaar om je eerste stappen te zetten als freelancer of ondernemer? Dan organiseren we een week eerder de ZZP Bootcamp voor je!


Jouw overtuigingen, skills, ervaringen en netwerk op een efficiënte manier leren inzetten? Tijdens ons ADE programma "What the Hack?" hebben we een aantal bevriende ervaringsdeskundigen uitgenodigd om je van een aantal tips & tricks te voorzien!

104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page