top of page

WE'RE IN THIS TOGETHER

Updated: Apr 22, 2020

De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben natuurlijk een grote impact op de gehele maatschappij. Niet zo gek dus dat we met z'n allen worden overladen door een gigantische stroom aan Corona-gerelateerde nieuwsberichten. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je, met de dagelijkse berg aan artikelen en nieuwsberichten, soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want heel eerlijk, het is hierdoor best lastig om te filteren wat nu precies relevant is voor JOU als (aspirerend) freelancer of professional in de creatieve industrie.


In onze dagelijks ververste blog delen we alle voor jou relevante nieuwsartikelen, maatregelen, online informatie bijeenkomsten en andere interessante zaken. Zo blijf je makkelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en komen we samen hopelijk stapje voor stapje verder!


Deze blog wordt gedurende de komende periode regelmatig aangevuld!


Samen weten we meer!

Heb jij zelf nog interessante tips, artikelen of een prangende vraag? Aarzel niet en deel deze dan met ons via het contactformulier op de volgende pagina!


We're in this together!

27 maart


Zelfstandigen krijgen nooduitkering van maximaal 1500 euro per maand

ZZP'ers die door de coronacrisis in financiële problemen komen kunnen vanaf volgende week bijzondere bijstand aanvragen in hun gemeente. De uitkering bedraagt maximaal 1500 euro per maand. Meer weten?


RVO: Tegemoetkoming schade COVID-19

Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.24 maart


Zzp'ers vragen versoepelde bijstand aan, tempo uitbetaling varieert per gemeente

De eerste loketten waar zzp'ers tegen soepelere voorwaarden bijstand kunnen aanvragen zijn geopend. Vorige week konden zzp'ers zich al bij een aantal grote steden, zoals Amsterdam, aanmelden voor zo'n bbz-uitkering. Vanaf gisteren kan dat in meerdere gemeenten. Uit een rondgang van de NOS langs zes gemeenten blijkt dat alleen zij samen al ruim 10.000 aanvragen hebben gekregen. NOS ging langs en deed rondvraag bij de verschillende gemeenten hoe het verdere proces er uit gaat zien.


Wanneer krijg ik als ondernemer die 4000 euro?

Voor ondernemers die getroffen zijn door het corona-virus bedacht de overheid een 'tegemoetkoming voor de eerste nood'. Een bedrag van 4000 euro. Die compensatie is bedoeld voor bedrijven die omzet mislopen, maar wel gewoon hun vaste lasten moeten betalen.

Over die 4000 euro kwamen heel veel vragen binnen. Van Jacky Wintjes bijvoorbeeld, zij vraagt zich af wanneer ze het bedrag tegemoet kan zien. "Wanneer kunnen we gebruik maken van die regeling van 4000 euro zodat we als ondernemer wat meer lucht krijgen financieel?" 

In het volgende artikel zet RTL Z het antwoord uiteen.


In tijden van crisis kun je laten zien dat je er echt bent voor je klanten.

Ondernemend Nederland piept en kraakt, nu het door de corona-crisis gedwongen is de deuren te sluiten. Voor veel ondernemers is overleven de eerste prioriteit. Heb jij klanten die bereid zijn jou daarbij te helpen? En wat doe jijzelf om jouw klanten te helpen de crisis door te komen? Daniëlle en Jos bespreken in deze aflevering van De Klantenpodcast praktijkvoorbeelden van creatieve ondernemers, die er juist nu zijn voor hun klanten.


Trouwens, over podcasts gesproken.. We hebben nog een hele mooie om vanavond de tijd mee te doden.. ;-Twee weken geleden kwam namelijk onze nieuwe aflevering van From Passion To Profession online met Linda Mertens. Linda is Events & Partnership manager bij WeTransfer en oprichtster van Normaal Gesproken, een online platform dat het gesprek over mentale gezondheid wil normaliseren.


In deze aflevering bespreken we onder andere wat haar rol bij WeTransfer precies inhoudt, wat haar beweegredenen waren om ooit te starten met Normaal Gesproken, en hoe ze deze twee zaken met elkaar combineert. Het werd uiteindelijk een heel bijzonder en persoonlijk gesprek waarin o.a. ook het thema mentale gezondheid aan bod komt. Een thema waarvan we ons kunnen voorstellen dat het bij sommige mensen op de proef wordt gesteld. Misschien geeft dit je dan weer nieuwe energie en inspiratie in deze turbulente tijd!20 maart

We staan op de drempel van een weekend dat gek genoeg niet voelt als een weekend. Het is inmiddels net iets meer dan een week geleden dat er werd aangekondigd dat er tot 31 maart geen samenkomsten van boven de 100 mensen meer mochten plaatsvinden. Iets dat natuurlijk een gigantische impact heeft gehad op ons hele industrie. Als klap op de vuurpijl kwam daar een paar dagen later de maatregel bij die er voor zorgt dat we vandaag de dag volledig aan huis gekluisterd zitten. Naast heel veel ellende werden er in de afgelopen echter ook een hele hoop mooie dingen gemaakt, geschreven en geïnitieerd. Dingen die voor een beetje houvast kunnen zorgen, ervoor zorgen dat je alsnog genoeg te doen hebt komende weken of je hernieuwde energie kunnen geven om de komende weken niet bij de pakken neer te gaan zitten. Vandaag zetten we er een paar voor je op een rijtje!


--


Niet zoveel werk deze weken? Zo besteed je de dag toch nuttig

Alles is anders in tijden van corona, zo ook als je tot de gelukkige groep hoort die enigszins werk te doen heeft tijdens deze periode. Te veel taken waar je niet aan toekomt of juist tijd over omdat afspraken niet doorgaan. AD geeft je op hun platform AD Werkt tips om ondanks alles toch zo veel mogelijk uit je werkdag te halen!


Corona Taskforce.

Normaal gesproken verbindt de Nieuwe Gevers 1 professional aan 1 goed doel. Dit veranderde echter toen ze een belletje kreeg van één van de bij hun aangesloten professionals. Sophia kwam met een een briljant idee:

Laten we maaltijden doneren aan de mensen die dat verdienen in deze crisistijd. En zo de restaurants, die ons helpen de maaltijden te verzorgen, draaiend te houden. Zorgverleners krijgen na een lange dag werken, een lekkere hap thuis bezorgd. Of de eenzame ouderen die al zo weinig contact hebben. Laten we hun dag wat mooier maken met echt goed eten.  Ze zocht echter nog "EEN CREATIEF TEAM". Een groep specialisten die dit idee gaat waarmaken.En De Nieuwe Gevers helpt Sophia dit team te vormen. Het aller eerste De Nieuwe Gevers Taskforce. Lijkt het je tof om jouw skills vrijwillig in te zetten? Check dan snel hun website!


Veel aan het piekeren? Psychologen tippen manieren om hiermee te stoppen

Dit artikel is speciaal voor de mensen die normaal al veel piekeren maar in deze tijd misschien nog wel meer dan normaal. Natuurlijk kan het geen kwaad om over belangrijke beslissingen na te denken, maar de grote valkuil van piekeren zit ‘m in het feit dat je piekert over dingen die buiten jouw controle liggen. In plaats van te piekeren, zou het daarom beter zijn om te accepteren dat sommige dingen buiten jouw macht liggen en dat het dus geen zin heeft om erover te blijven tobben, maar helaas is dat voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Het volgende artikel zet uiteen welke stappen je kunt ondernemen om te stoppen met piekeren.


Zo kom je in weekendmodus op je thuiswerkplek

Met thuiswerken en alle bijbehorende afleiding eromheen kan het zomaar lastig zijn om tijdens deze thuiswerkweken je huis weer als plek van ontspanning te zien. Met deze praktische tips kom je ontspannen het weekend door.


--

Wij geven je alvast het goede voorbeeld en gaan van ons weekend proberen te genieten. Na het weekend praten we je weer bij.


Fijn weekend!


19 maart

Met het aftreden van minister Bruins is 19 maart op de valreep ook een memorabele dag geworden. Betekent dit iets voor ons hoor ik je denken? Aangezien hij de minister is van Volksgezondheid Welzijn en Sport verwachten wij niet dat dit directe gevolgen zal hebben op de maatregelen die al zijn uit- en afgesproken. We houden de situatie in ieder geval van dag tot dag voor je in de gaten en zullen je updaten zodra we meer weten. Is er dan verder helemaal niets te melden? Zeker wel, we stuitten weer op een aantal relevante stukken content die we hieronder voor je uiteen hebben gezet. Oh en we zijn ook nog bezig met wat eigen dingen maar daar op een later moment meer over!


--


De Coronakrant

Terwijl corona de actualiteit steeds steviger in zijn greep krijgt, groeit de onzekerheid die dit met zich meebrengt. Ook voor ons, zzp’ers, met opdrachten in alle sectoren die tot nader order opgeschort zijn. Waar kunnen wij nog zekerheid vinden? Geheel pro bono maakte Elevator Productions uit Den Bosch hierom een drietal korte podcastafleveringen en filmregistraties. Om duidelijkheid te verschaffen om te laten zien wat we kunnen en om iets constructiefs te doen.


Zo proberen deze zzp-ondernemers optimistisch te blijven (maar het is moeilijk)

De een kan een stootje hebben, de ander voelt zich wel eens paniekerig. Het corona-virus maakt de toekomst voor zzp-ondernemers ongewis. Iedereen gaat anders om met deze situatie maar het kan wel fijn zijn om te lezen en horen hoe jouw mede ZZP'ers hier mee omgaan. Zelfstandig ondernemers Sammy Brouwers, Willem de Jong en Suzanne van Duren vertellen in het volgende artikel hun verhaal.


Je evenement geannuleerd omwille van coronavirus. Wat nu?

Of je nu een bedrijfsevenement, congres, beurs of bruiloft in het vooruitzicht had. Je event zal voorlopig niet kunnen doorgaan. Het is voor iedereen zoeken hoe het nu verder moet. In dit dossier verzamelt Eventplanner.nl alle relevante tips voor organisatoren en eventbedrijven.


De Virtuele Freemibo!

We sluiten de blog van vandaag voor de verandering af met iets super gezelligs. The Freelance Qommunity organiseerrt morgen namelijk DE VIRTUELE VRIMIBO VOOR FREELANCERS. Dit is namelijk het moment om samen virtueel te high-fiven en elkaar te steunen in deze crazy tijden.

We gaan BORRELEN in onze BADJAS mét DISCO BINGO gehost door niemand minder dan Mikey Nice. Dit idee is mede mogelijk gemaakt door entertainment agency Non de Gêne. Meer info? Check dan hier het Facebook evenement!


18 maart

Het is de dag nadat de overheid aanvullende maatregelen aankondigde om ondernemers te steunen gedurende de corona-crisis. Gister kon je al lezen welke maatregelen er vanuit de overheid worden genomen om je te steunen in deze onzekere tijd en vandaag duiken we iets dieper in deze zaken. We vonden artikelen die je meer vertellen over hoe “men" tegen deze regelingen aankijkt, waar je deze steun kunt aanvragen en welke zaken je daarnaast zelf nog kunt regelen om weer een stapje voorwaarts te zetten.


--


Kabinet steunt bedrijven en zzp’ers – waar moet je precies zijn voor hulp?

Alleen het komend kwartaal al trekt het kabinet tien à twintig miljard uit om bedrijven en zzp’ers te ondersteunen vanwege de corona-crisis. Een opluchting voor veel ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen doordat ze hun zaak hebben moeten sluiten of omdat opdrachten worden afgezegd. In het volgende artikel vind je een overzicht van de maatregelen die het kabinet doet vanwege de crisis en hoe je deze moet aanvragen of regelen. (Workjuice)


Deze corona-podcasts moet je als ondernemer willen luisteren!

Driemaal daags bespreken Thomas Hendriks en/of Robert van den Ham van De Ondernemer met Ron Lemmens op BNR alle zaken rondom corona & het bedrijfsleven, met informatie, advies en nieuws, voor en door ondernemers. Deze korte updates zijn achteraf hier terug te vinden.(de Ondernemer)


5 tips voor ondernemers tijdens de coronacrisis.

Bij het speciaal ingerichte KVK Coronaloket komen dagelijks duizenden ondernemersvragen binnen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving. In onderstaande video zetten ze een aantal tips voor ondernemers op een rijtje om zichzelf zo goed mogelijk door deze situatie heen te slaan. (Kamer van Koophandel)

Time to unite: 4 tips om anderen te helpen in tijden van corona

Velen van ons kampen door weggevallen opdrachten met een lege agenda. Dit betekent echter niet dat je niets kunt doen. De maatregelen die getroffen worden om het corona virus in te dammen, zorgen er namelijk ook voor dat heel veel kwetsbare mensen noodgedwongen eenzaam thuis zitten. Je kunt je tijd dus ook invullen door jouw vrijgekomen tijd in te zetten voor deze groep mensen. In het volgende artikel vind je een aantal initiatieven die, mocht je hier geïnteresseerd in zijn, nog wel wat hulp kunnen gebruiken!(Bedrock)


--


17 maart


Het coronavirus: check hier je regelingen!

De overheid helpt ZZP'ers en MKB ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn bestaande en nieuwe regelingen van kracht waar je op dit moment gebruik van kunt maken, zoals de BBZ regeling of belastinguitstel. Check hier wat je mogelijkheden zijn.(Kamer van Koophandel)


Steunpakket van miljarden om ondernemers, werknemers en zzp'ers door coronacrisis te helpen.

Naast bovenstaande regelingen heeft het kabinet zojuist een aantal aanvullende maatregelen aangekondigd om zelfstandigen zonder personeel(zzp'ers) extra te ondersteunen. Veel van hen hebben afzeggingen of komen mogelijk op een andere manier in de problemen door de corona-crisis. Meer info over het steunpakket is te vinden via de volgende link.(RTL Z)


Opdracht opgezegd vanwege Corona mag dat zomaar?

De impact van COVID-19 raakt ons allemaal. Het is een goede test hoe we hier als maatschappij uitkomen. Dat is een beetje geven en nemen. We krijgen de laatste dagen regelmatig de vraag: “mijn opdracht is opgezegd vanwege corona. Maar mag dat zomaar?” De Dance-advocaat schreef een artikel waarbij hij antwoord geeft op deze prangende vraag. (De Dance-advocaat)


Zes Qorona Tips voor freelancers!

Van freelance producenten tot copywriters en van cabaretiers tot stagemanagers. We staan allemaal onder druk. Is je klus gecanceld of on hold gezet? In deze blog van onze vriendinnen van Qommunity lees je zes handige tips en tricks om je door deze onzekere tijd te slepen. (Qommunity)


Zo gaan ondernemers samen strijd tegen gevolgen coronacrisis aan!

Naast de soms desastreuze gevolgen van het corona-virus en (vooral) de maatregelen die door de overheid worden genomen om het virus in te dammen. Levert deze vervelende periode gelukkig ook talloze initiatieven op om het leed te verzachten en elkaar – als ondernemer en burger – te helpen. De Ondernemer zette in het volgende artikel de meest opvallende acties op een rij en vult de lijst regelmatig aan met nieuwe initiatieven.(de Ondernemer)


---

168 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page