top of page

PhatFAQ w/ Welmer Laan (Programmeur @ Claire)

De creatieve industrie is misschien wel de meest diverse industrie die er is. We spreken meer dan eens studenten die aangeven dat ze graag aan de slag zouden gaan binnen deze sector. Als we ze echter vragen wat ze dan later zouden willen worden, horen we bijna net zo vaak dat ze dát nog niet precies weten. Best begrijpelijk als je bedenkt dat de “creatieve industrie” vaak wordt gebruikt als verzamelnaam voor vakgebieden als events, entertainment, reclame, muziek en media.


In PhatFAQ belichten we de verschillende kanten van de creatieve industrie en laten we zien in wat voor rollen je hierbinnen precies allemaal aan de bak kunt. Hoe? Simpelweg door bevriende professionals te vragen om in hun eigen woorden te vertellen wat ze precies doen! Deze keer gingen we in gesprek met Welmer Laan, programmeur bij Claire.


Welmer! Leuk dat je wilt meewerken aan PhatFAQ. Zou je jezelf kort kunnen voorstellen aan onze lezers?

Uiteraard! Hallo allemaal, ik ben Welmer Laan, ik ben 26 jaar oud, en ben geboren en getogen in Zaandam. Inmiddels woon ik echter al 7 jaar in Amsterdam.


Aangenaam kennis te maken Welmer! Vraagje: Hoe ben jij ooit dit "wereldje" in gerold?

Haha ja dat is nogal een rit, ik heb namelijk Bouwkunde gestudeerd. Tijdens mijn studie kwam ik er, onder andere na mijn stage, achter dat de bouw niet helemaal mijn wereld was. Ondanks dat besloot ik mijn studie wel af te maken want ja, dacht ik, dan heb ik in ieder geval wel dat papiertje op zak. Ik wist echter al vroeg waar ik me wèl op wilde richten en dat was de richting van muziek en evenementen.


Tijdens mijn studie kreeg ik de mogelijkheid om een minor van een half jaar te volgen, waarbij je letterlijk alle studierichtingen mocht kiezen. Ik koos ervoor om een half jaar Event Production te gaan studeren in Berlijn. Tijdens deze periode (van september 2017 tot februari 2018) werd ik bevestigd in mijn vermoeden dat ik graag werkzaam wilde zijn binnen de evenementen industrie. Hoe ik dit precies wilde aanpakken wist ik nog niet, maar eenmaal terug in Nederland stuitte ik op de stage Assistent Programma & Artist Handling bij Apenkooi waar ik meteen op heb gesolliciteerd. Toen ik hier vervolgens werd aangenomen heb ik hier, aansluitend aan mijn studie, van september 2018 tot februari 2019 stage gelopen. Mijn oud-stagebegeleider, Tim Hoeben, heeft me hierna enorm geholpen bij het vinden van werk binnen de industrie. Hij hielp me bijvoorbeeld bij het scoren van een aantal Artist Handling klussen, via waar ik onder andere werd geïntroduceerd aan Phatcamp. Daarnaast tipte hij me dat er wellicht iemand gezocht werd bij Claire, wat een van mijn lievelingsclubs is in Amsterdam. Vervolgens stuurde ik ze een open sollicitatie met een motivatie waarom ik er graag aan de slag zou gaan, en met succes! Sinds april 2019 ben ik er namelijk werkzaam als programmeur van de club. Het is echt bizar snel gegaan en ik ben ontzettend gelukkig met deze positie!


Super vet man! Toch even voor de mensen die minder bekend zijn met het Amsterdamse nachtleven.. Claire?

Haha ik zal de club even kort toelichten! Ik ben dus werkzaam als programmeur bij Claire. We zijn een intieme club in het stadshart van Amsterdam, aan het Rembrandtplein. Claire laat zich het beste omschrijven als gezellig, open, warm, persoonlijk en liefdevol. We hebben twee zalen, sicke inrichting, houten vloeren en voor de kenners: een Danley geluidssysteem. De programmering is breed en loopt van warme disco tot minimale house. We zijn van donderdag t/m zondag geopend en op de lineups tijdens deze avonden brengen we internationale helden samen met opkomende lokale talenten.


En wat houdt de rol van de programmeur hierbinnen precies in?

Als programmeur ben ik verantwoordelijk voor het boeken van de artiesten. Op donderdag en zondag hebben we partijen (Palet op donderdag en Wicked Jazz Sounds op zondag) die hun line-ups zelf regelen. De vrijdag en zaterdag zijn de avonden waar ik me op focus en voor die avonden bedenk ik de lineups. Vervolgens spar ik hierover met mijn collega Juri. Juri deed de programmering voordat ik dat deed en van hem leer ik dan ook de fijne kneepjes van het vak. Naast het contact dat ik onderhoud met Juri ben ik voor het boeken van de artiesten veel in contact met booking agents, maar ook met artiesten zelf.


Hoe ziet een "Standaard" werkdag er voor jou uit?

Op een standaard werkdag verstuur ik veel mails, schets ik aankomende line-ups en spar ik hierover dus met Juri. Daarnaast woon ik veel meetings bij, luister ik heel veel muziek, check ik online nieuwe artiesten en drink ik een hele hoop koffie ;).


Stopt het werk daar?

Nee zeker niet! Ik werk drie dagen per week op ons kantoor maar ben in in het weekend veel in de club te vinden. Ik vind het namelijk belangrijk dat de artiesten zich op hun gemak voelen en probeer er daarom altijd even te zijn. Ook heb ik vaak diners met de buitenlandse artiesten die we hebben geboekt. Iets wat ook absoluut geen straf is natuurlijk haha!


Welke tip zou je lezers geven die een zelfde soort rol/ functie als jouw ambiëren?

Wat voor mij werkte was hard werken en tijd investeren in het vergroten van je netwerk. Als je iets echt wil moet er je er namelijk helemaal voor gaan. Dan zien vanzelf de juiste mensen de potentie in je en kun je jouw doelen vast en zeker bereiken!


Thanks Welmer en succes met het nieuwe clubseizoen!

137 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page