top of page

WeRevolution! Hoe Timon's vrijwilligerscommunity een positieve impact heeft op de festivalindustrieDeze zomer dragen er vanuit WeRevolution een hoop vrijwilligers hun steentje bij aan een aantal van ‘s lands favoriete festivals. Phatcamp is trots op het feit dat we sinds DGTL 2018 als partner van WeRevolution al op meerdere manieren vrijwilligers hebben mogen introduceren met de event industrie. Inmiddels heeft dit er zelfs toe geleid dat een aantal van deze vrijwilligers, naast de ervaring die ze al hebben opgedaan door WeRevolution, via Phatcamp ook al hun eerste betaalde werkervaring hebben mogen opdoen.


Een van de drijvende krachten achter WeRevolution is Timon Dijkstra. Als Volunteer manager van WeRevolution houdt hij zich op dagelijkse basis bezig met het nastreven van de visie van de stichting Revolution door middel van inzet van vrijwilligers. Hij kan dan ook als geen ander vertellen wat het belang is van vrijwilligers voor organisaties als bijvoorbeeld SWF (voorheen STRAF_WERK Festival) en hoe je als vrijwilliger het meeste kunt halen uit de door jou opgedane ervaring.


Timon! Leuk om je op deze manier een keer te spreken. Kun je om het spits af te bijten vertellen wie je bent en hoe je bij WeRevolution in de functie bent gekomen die je nu bekleed?

Hi guys, zeker leuk om een keer via deze weg de ruimte te krijgen om iets meer over mezelf en mijn rol binnen WeRevolution te vertellen:


In 2016 heb ik, in ruil voor een gratis weekend ticket, als vrijwilliger gewerkt op Solar weekend festival. Naast een gratis ticket leverde deze vrijwilligersdienst me ook een mooie ervaring op en kwam ik via deze weg in contact met Jeske Eekelaar, de toenmalige vrijwilligerscoördinator van het festival. Dit contact heeft mij geïnspireerd om mezelf verder te verdiepen in haar werkzaamheden en de industrie waarin we werken en ik besloot scherp te blijven op mooie kansen om mezelf hier verder in te ontwikkelen.


Een half jaar later stuitte ik op een stage vacature bij Apenkooi (organisatie achter oa DGTL - red) die overeenkwam met deze nieuw gevormde interesse. Ze waren namelijk op zoek naar een stagiair die als schakel kon fungeren tussen hen en mijn hogeschool, de NHTV in Breda. Niet ver daarvoor waren deze twee partijen namelijk een samenwerkingsverband aangegaan rondom de inzet van 300+ studenten op vrijwillige basis. Gedurende mijn stage werd ik verantwoordelijk voor de werving, planning, communicatie en uitvoerende taken van al deze studenten tijdens DGTL 2017.


Je kunt misschien wel begrijpen dat dit voor mij als onervaren student een grote uitdaging was. De kick was dan ook des te groter toen dit project een succes bleek. Ondanks dit succes zag ik echter genoeg aspecten aan de vrijwilligers ervaring waarvan ik dacht dat ze met iets meer aandacht verbeterd konden worden. Ik heb gedurende mijn stage vervolgens bij Pleinvrees festival en de verschillende ADE producties van Apenkooi de kans gekregen om hier verder aan te schaven. Doel was om te zorgen dat niet alleen het gratis kaartje een drijfveer is om te werken, maar dat de vrijwilligers echt een ervaring zouden meekrijgen die er voor zorgt dat ze vaker in een vrijwilligers rol betrokken zouden willen zijn.


Toen ik na afronding van mijn stage voor mijn afstudeerscriptie aan de slag mocht met DGTL 2018, merkten we in aanloop naar het event toe dat de vraag naar, en relevantie van het gebruik van vrijwilligers ook van buitenaf steeds meer toenam. Omdat wij vanuit onze visie graag meer wilden doen voor zowel vrijwilliger als deze festivals, zijn we vanuit de stichting Revolution, het platform WeRevolution gestart.

Timon Dijkstra, busy as always!

WeRevolution is dus onderdeel van Stichting Revolution, zou je ons misschien meer willen vertellen waar de stichting precies voor staat?

Revolution is ontstaan vanuit het duurzaamheidsprogramma van DGTL festival. Met de groei van het festival is ook de relevantie en het belang van de duurzaamheidspijler gegroeid. Deze relevantie en de vraag naar implementatie van duurzaamheid in festivals groeide ook bij andere organisaties. Hierdoor hebben we op een gegeven moment besloten om als Revolution ons platform breder te trekken om ons zo ook bezig te houden met implementatie van sustainability programma’s bij andere organisaties.


Heb je voor mij een aantal voorbeelden van hoe jullie deze visie in de praktijk hebben gebracht?

Tijdens de afgelopen editie van DGTL Amsterdam introduceerden we ons circulair food catering concept. Voor deze vorm van catering hebben we onze cateraars uitgedaagd om zoveel als mogelijk, hun producten af te nemen bij de, bij ons aangesloten, lokale boeren. Het eten dat met deze producten werd bereid, werd geserveerd op composteerbare borden met dito bestek. Na het nuttigen van een maaltijd werd de bezoekers gevraagd het afval in te leveren bij een centraal punt op het foodcourt waar een composteermachine stond. Deze machine verwerkte vervolgens het overgebleven afval binnen 24 uur tot compost. Dit compost werd vervolgens weer teruggebracht en gebruikt door de lokale boeren om nieuwe producten mee te verbouwen.


Vanuit WeRevolution zijn er op allerlei manieren vrijwilligers betrokken geweest om dit proces on-site te begeleiden en bezoekers voor te lichten over bovenstaand verhaal.

Uiteindelijk is het doel om deze combinatie van duurzaamheidsprogramma’s en inzet van vrijwilligers ook te kopiëren naar andere organisaties om zo, op onze eigen manier, echt een steentje bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van de festival industrie.


Wat is het belang van vrijwilligers in dit hele proces?

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat het werken met vrijwilligers voor festivals natuurlijk een enorme kostenbesparing oplevert. Stichting Revolution biedt organisaties met deze kostenbesparing echter wel de mogelijkheid om deze besparing te herinvesteren in de implementatie van duurzame concepten. Iets wat voor veel partijen een grotere drempel zou zijn als men met dure en betaalde krachten zou werken. Zowel voor de stichting als de organisatie is de vrijwilliger dus van groot belang.

Vanuit de vrijwilliger is deze vraag echter ook te beantwoorden. Vrijwilligerswerk is namelijk bij uitstek een laagdrempelige manier om jezelf wegwijs te maken in de industrie die jou zo interesseert. Daarnaast scoor je op deze manier naast een nieuwe ervaring en de juiste contacten ook nog eens een gratis kaartje voor je favoriete festival. Wie wilt dat nou niet? (lacht)


Hoe haal je, in jouw ogen, persoonlijk het maximale uit jouw rol als vrijwilliger?

Ik geloof dat je, door jezelf leergierig en proactief op te stellen en hier een vleugje “niet lullen maar poetsen” aan toe te voegen het meest uit je rol als vrijwilliger kunt halen.

Door namelijk veel vragen te stellen en verschillende klusjes aan te nemen krijg je van alles wat mee en leer je daarnaast ook snel wat je leuk vind en, misschien nog wel belangrijker, wat niet. Ik heb in het verleden genoeg mensen gezien en gesproken die, door zich zo op te stellen, inmiddels in dienstverband of als ondernemer vol meedraaien binnen de sector.

Het grappige is dat je deze potentiële toppers er vaak direct uitpikt. De groep die puur komt voor het kaartje doet precies genoeg en is na bijvoorbeeld 4 uur ticket scannen direct vertrokken. Dit in tegenstelling tot de meer gedreven vrijwilligers, die blijven vaak nog even helpen tot alles wat gedaan kan worden ook daadwerkelijk gebeurd is. Deze laatste groep proberen we als WeRevolution zoveel mogelijk te herkennen en erkennen. Dat doen we bijvoorbeeld door ze een extra ervaring aan te bieden, meer verantwoordelijkheid te geven of bij jullie als Phatcamp aan te dragen om betaalde jobs te doen!


Heb je Tips & Tricks om ervoor te zorgen dat je op een positieve manier opvalt bij de organisatie?

Ik denk dat ik deze vraag grotendeels al heb beantwoord in de vorige vraag. Het jezelf leergierig en proactief opstellen tijdens je shift is namelijk het waardevolste advies dat ik kan geven. Als aanvulling hierop zou ik iedereen willen adviseren om vooral jezelf uit te dagen. Bel of mail gewoon eens naar een inspirerende partij of persoon met de vraag of je ze niet een dag gratis zou kunnen helpen. Een tas dragen en een dagje meekijken kan al een hele nieuwe wereld voor je openen


Kun je misschien iets meer vertellen over het eerstvolgende grote event waar WeRevolution onderdeel van is?

Het volgende grote evenement dat voor de deur staat is SWF (voorheen STRAF_WERK Festival – red.) op 18 augustus bij Blijburg aan Zee. Ook dit festival biedt weer heel veel mogelijkheden om als vrijwilliger je steentje bij te dragen. Zo is er de mogelijkheid om mee te draaien in de productie/deco ploeg gedurende de op en afbouw, maar kun je natuurlijk ook gedurende de showdag meedraaien in ons bar, scan of clean-up team.

Daarnaast organiseren we in samenwerking met Phatcamp weer een toffe backstage tour waarin we deelnemers een kijkje achter de schermen geven en in gesprek gaan met een aantal inspirerende gasten uit het werkveld.


Ook deze keer zijn wij jullie partner in het programma. Kun jij ons vertellen waarom, volgens jou, WeRevolution en Phatcamp zo’n goede match zijn?

Ik denk dat onze goede match zijn oorsprong vind in het feit dat wij allemaal gedurende onze studie het gevoel hadden dat we meer konden halen uit de vrije uren die we moesten invullen. Vanuit daar was het dan ook makkelijk om een gemeenschappelijk gedragen visie te formuleren als het aankomt op de ontwikkeling van de vrijwilligerservaring.

Wij kregen toen wij namelijk in de schoenen stonden van de huidige vrijwilligers en studenten, zelf namelijk veel meer energie van ervaringen die we direct konden koppelen aan onze carrièreontwikkeling, dan van samples uitdelen op de huishoudbeurs. Hoewel ook die shifts en vrijwilligers waardevol zijn, streven wij er als WeRevolution naar om samen met Phatcamp, momenten te creëren voor gedreven event-georiënteerde studenten. We helpen ze namelijk super graag een mooie eerste stap te zetten in de richting van waar ze carrière-wise willen belanden.


Laatste vraag: Als mensen na het lezen van dit verhaal enthousiast zijn, hoe kunnen ze zichzelf dan aanmelden voor een event of onderdeel worden van de vrijwilligers community van WeRevolution ?

Dat is een hele goede vraag! Mocht je het WeRevolution platform willen steunen en onderdeel willen worden van onze community, kun je jezelf aanmelden voor de “we REVOLUTION” groep op Facebook. Via deze weg houden wij onze community op de hoogte en bieden we ze de tofste dingen aan!


Thanks Timon!


--


Op 18 augustus organiseren we tijdens SWF18 in samenwerking met WeRevolution wederom een backstage tour. Zin om een dag als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan dit super toffe festival en ben je benieuwd naar hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Meld je dan hier aan.

615 views0 comments

Commentaires


bottom of page