top of page

Meet the expert w/ Dorian Andrzejewski

Updated: Jun 12, 2018

In de komende weken gaan we in gesprek met de experts die hun kennis met ons komen delen tijdens de ZZP Bootcamp. Via deze stellen we ze alvast even aan je voor en gaan we kort in op wat ze doen, waarom ze doen wat ze doen en wat we kunnen verwachten tijdens de Bootcamp op 28 juni.


Vandaag gaan we in gesprek met Dorian Andrzejewski, ondernemer en eigenaar van o.a. NIGHTCARE, EventCare en Flawless Legal Agency. Vandaag zullen we met hem in gesprek gaan over laatstgenoemde en vertelt hij ons kort hoe hij in dit wereldje is gerold en geeft hij ons een eerste introductie in de zaken die we 28 juni zullen behandelen.Hey Dorian, wij kennen je natuurlijk al een tijdje, maar zou je jezelf nog even kort kunnen introduceren aan de mensen die jou nog niet kennen?

Natuurlijk! Mijn naam is Dorian Andrzejewski, ik ben 27 jaar en ben al een aantal jaren actief in de culturele sector van Amsterdam. In het verleden heb ik verschillende clubavonden en festivals opgestart wat uiteindelijk ook heeft geleid tot het ontstaan van NIGHTCARE.

Met NIGHTCARE houden we ons bezig met de organisatie van verschillende diner- en (live) muziekevenementen. Hierop volgend hebben we later ook EventCare opgericht waarmee we ons bezig houden met productionele zaken van volledige producties, tot stand design tot facilitaire ondersteuning voor verschillende evenementen als muziekfestivals, beurzen en conferenties.

In de tussentijd was ik ook bezig met mijn rechtenstudie die ik in 2013 heb afgerond. Tijdens deze studie kwamen vrienden en bekenden die dit wisten al met enige regelmaat naar me toe om juridisch advies te vragen over o.a artiestencontracten en algemene voorwaarden.

Dit heeft mij op een gegeven moment doen besluiten om mijn passie voor de culturele industrie en mijn juridische achtergrond te bundelen in een derde onderneming genaamd Flawless. Een juridische bureau dat zich begeeft in het speelveld tussen een advocaat en bijvoorbeeld de Rechtswinkel. Een one-stop-shop voor juridisch advies omtrent je bedrijfsvoering dus!


Kun je ons misschien iets meer vertellen over waarom je Flawless bent gestart en niet gewoon op ZZP basis advies bent blijven geven aan vrienden?

De ervaring die ik veelal terug kreeg van mensen die met hun juridische problemen bij mij kwamen, was dat ze al eerder met specialisten hadden gepraat maar die geen connectie hadden met de industrie waarin wij werkzaam zijn. Mijn achtergrond en ruime ervaring in organisatie en productie en het feit dat ik weet wat er speelt in de industrie zorgt vaak direct al voor een fijne klik. Daarnaast ben ik weliswaar theoretisch onderlegd maar weet ik vanuit mijn ervaring als ondernemer binnen dezelfde industrie ook als geen ander waar je tegenaan kunt lopen of welke fouten je kunt maken.

Doordat ik vanuit mijn eigen ervaringen mee kan praten ben ik voor cliënten dan ook meer gespreks- en sparringpartner dan enkel juridisch adviseur. Hierdoor heb ik in het verleden al heel fijn mogen samenwerken met o.a. Cruquius Gilde, Strange Sounds from Beyond en het Amsterdamse rappers- en kunstenaarscollectief SMIB.


Kun je iets meer vertellen over het belang van een partij als Flawless voor freelancers en beginnend ondernemers?

Ik krijg heel veel vragen over zaken als betalingstermijnen en hoe daar mee om te gaan. Maar ook over de aansprakelijkheid en het indekken daartegen. Verzekeraars vragen namelijk altijd naar je algemene voorwaarden bij het afsluiten van een verzekering. Het is dus heel erg belangrijk om deze op orde te hebben.

Daarnaast passeren ook onderwerpen als mondelinge vs. schriftelijke overeenkomsten, licentieovereenkomsten voor creators en de keuze als ondernemers voor een bepaalde rechtsvorm vaak de revue. Omdat ik iedereen die binnen deze industrie een rol vervult wil helpen bij het beantwoorden van deze vragen, geloof ik dat ik met Flawless op mijn manier van toegevoegde waarde ben voor de industrie.


Dat geloven wij ook en met ons vele anderen, dit is namelijk niet de eerste keer dat mensen je vragen om een bepaald onderwerp in soortgelijke setting toe te lichten toch?

Dat klopt, zo heb ik afgelopen maand nog op TNW (The Next Web) mogen spreken over de nieuwe privacywetgeving (GDPR) en wat dit specifiek betekent voor verschillende partijen binnen de evenementensector. Daarnaast heb ik eerder ook al een keer gesproken op de HvA voor studenten in het profiel sociaal ondernemerschap over de structuren en regelgeving van bijvoorbeeld stichtingen. Het is altijd super inspirerend om met anderen in gesprek te gaan over verschillende juridische aspecten en dit relevant te maken voor mijn gesprekspartners. Ik kijk dus zeker uit naar 28 juni!


Wij ook Dorian! Kun je tot slot al iets meer vertellen over de onderwerpen die we tijdens de ZZP Bootcamp zullen behandelen?

Zeker! Ik wil graag drie verschillende onderdelen van het ondernemen behandelen met de deelnemers.

In het eerste deel gaan we in op de vragen hoe je bedrijf in elkaar zit en hoe de bedrijfsvoering van je bedrijf eruit kan gaan zien. Het is namelijk super belangrijk om een goed businessplan te hebben en je rechtsvorm, unique selling points en daaruit voortkomend een sales strategie te bepalen.


Als we dit onderwerp hebben behandeld gaan we verder met de vraag hoe de verschillende juridische processen van de bedrijfsvoering eruit moeten zien. Denk hierbij aan het opstellen en gebruiken van de Algemene Voorwaarden, het verschil tussen mondelinge en schriftelijke afspraken en het belang hierin van standaard contracten. Verder belicht ik nog een aantal andere documenten die van belang zijn.


In deel 3 zal ik een aantal best practices doornemen en zoomen we in op hoe je het beste met bepaalde veel voorkomende situaties kunt omgaan. Hierbij zetten we dus echt “recht in de theorie” tegenover “recht in de praktijk”. Vanuit hier kunnen de deelnemers dit dan weer meenemen in hun eigen bedrijfsvoering en hoop ik al hun brandende vragen te hebben behandeld!


Dat moest vast en zeker goed komen. Thanks Dorian!


28 juni organiseren we de eerste editie van de ZZP Bootcamp in TSH Collab in Amsterdam. Een interactief avondvullend programma waarin we met experts en deelnemende ZZP'ers aan de slag gaan met tips & trick rondom zaken als wet en regelgeving, verzekeringen en grip krijgen op je financiën. Tickets voor deze avond zijn te verkrijgen via onze ticketshop.136 views0 comments

Comments


bottom of page