top of page

In gesprek met Shamiro van der Geld (Nachtburgemeester van Amsterdam)

Updated: Feb 13, 2019

Vandaag gaan we in gesprek met Shamiro van der Geld. Samen met Ramon de Lima, Chahida Bouataouan, Tim Verhoeven en Sophie Koffeman vormt hij het team achter de stichting N8BM Amsterdam. Deze stichting, met Shamiro als voorzitter, zet zich in voor een dynamisch en divers nachtleven in Amsterdam. Binnenkort organiseren ze de Nacht voor de Nacht een event waar wij, in samenwerking met stichting Revolution, ons steentje aan mogen bijdragen.


Wij zagen deze samenwerking als een mooie aanleiding om eens in gesprek te gaan met Shamiro. Over zijn liefde voor het nachtleven, hoe deze is in de loop der jaren is gegroeid en hoe hij gedreven door deze liefde voor de nacht, samen met de rest van het team, invulling geeft aan zijn rol als nachtburgemeester van Amsterdam.


Photo Credits: Sascha Luna

Shamiro! Thanks dat je tijd kon vrijmaken om even met ons in gesprek te gaan. Laten we beginnen bij het begin. Hoe ben je in het nachtleven verzeild geraakt?

Ik ben het nachtleven ingerold toen ik 16 of 17 was. Ik was op dat moment heel veel bezig met skaten en dansen. Langzaamaan kwam ik echter op een leeftijd dat ik de behoefte kreeg om ook ‘s avonds en ‘s nachts dingen te ondernemen. En toen dat op een gegeven moment mocht en ik in aanraking kwam met het nachtleven, ging er een wereld voor me open! Ineens kwam ik als middelbare scholier allemaal volwassen jongens en meiden tegen op plekken waar ik eerder het bestaan niet eens van wist. Doordat ik super geïntrigeerd was door het nachtleven en de bijzondere mensen die ik hier tegenkwam, begon ik te reflecteren op wie ik zelf was en waar ik naartoe wilde groeien als persoon. Het nachtleven hielp mij in het worden van de persoon die ik wilde zijn, daarnaast leken problemen thuis of op school even niet te bestaan. Iets waarvan ik tot de dag van vandaag denk dat dit een van de grootste krachten is van het nachtleven.


Op een gegeven moment organiseerden vrienden van mij een super tof evenement. Dit event inspireerde mij en een aantal andere vrienden zo erg dat we zelf feestjes zijn gaan organiseren. De naam van deze feesten was Vunzige Deuntjes,. Vunzige Deuntjes is een Hiphop en R&B concept dat inmiddels is uitgegroeid tot een organisatie met landelijke bekendheid en zelfs een eigen festival!

Binnen deze organisatie hadden we allemaal onze eigen taken. De een hield zich bezig met de social media en een ander regelde de DJ’s. Ik hield me bezig met de sociaal-culturele visie van het event en kon daarnaast ook nog eens goed MC’en. Zo droegen we allemaal ons steentje bij en hebben we de basis gelegd voor een concept dat een aantal jaren later super succesvol is!


Super tof om te horen, ik denk dat veel van de lezers Vunzige Deuntjes inderdaad wel kennen! Maar toen.. Want er kwam een punt waarop jij dacht: Hiermee wil ik mijn brood verdienen! Hoe heb je vervolgens de stap gemaakt van enthousiasteling naar professional?

Op een gegeven moment kwam er een punt waarop wij onszelf wel als freelancers in moesten schrijven bij de KvK. Vanuit daar was het voor mij steeds makkelijker om ook uitstapjes te maken. Zo kwam ik ook terecht in een andere “scene” waar ze meer elektronische muziek maakten. Ik begon vervolgens ook binnen die genres feestjes te organiseren en werd steeds vaker gevraagd om events te hosten.

Doordat ik de industrie van meerdere kanten meemaakte, kreeg ik een steeds duidelijker beeld van de voor- en achterkant van deze industrie en de verschillende rollen hierbinnen.

Zo kwam ik bijvoorbeeld in aanraking met de stage managers, producenten en boekers van de verschillende events waar ik werd geboekt. Hoe verder ik kwam, hoe meer ik begon te zien hoeveel mensen er eigenlijk allemaal onderdeel zijn van deze industrie.


Daarnaast zag ik hoe de mensen voor de schermen genoten van de verschillende events die ik bezocht, deze dingen maakten dat ik hier onderdeel van wilde blijven uitmaken. Ik ben in die tijd echt verliefd geworden op het nachtleven om de vrijheid die veel bezoekers ervaren en de belangrijke rol die het hierdoor speelt in heel veel levens.

Als tijdverdrijf met vrienden maar soms ook om bevrijd te worden van een bepaalde verplichting of, als je naar het buitenland kijkt, zelfs een bepaald regime.

Soms zijn we ons niet bewust van de kracht van dansen en de clubcultuur. Het kan in veel gevallen therapeutisch werken en deze rol heeft het ook zeker in mijn leven gehad.


En die kracht die je hebt ervaren, heeft die er uiteindelijk toe geleid dat je nachtburgemeester wilde worden?

Deels wel ja. Maar het gaat verder dan dat. Ik ben christelijk opgevoed en schreef vroeger veel poëzie. Dit heeft mij geïnspireerd om mensen in mijn werk als MC een boodschap van verbinding mee te geven. Daarnaast ben ik geboren en getogen in Amsterdam waardoor ik een goed zicht heb van hoe de stad er uit ziet. Ik hou van haar mensen en hoe verschillend ze van elkaar kunnen zijn. Ik heb ook echt een diverse vriendengroep waarbinnen we het vaak over thema’s als diversiteit, inclusiviteit hebben. We bespreken vooral hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen die nu geen deel uitmaken van bepaalde groepen, plekken etc. dit in de toekomst wel doen. Dit zijn natuurlijk topics die ook binnen het nachtburgemeesterschap veel worden behandeld. Voordat ik nachtburgemeester werd waren er daarom al veel mensen die tegen me zeiden dat ik de gedoodverfde kandidaat was.


Daarnaast sprak het nachtburgemeesterschap me ook heel erg aan omdat de functie laat zien dat de muziekindustrie in Nederland als één familie werkt en één stem heeft. Iets dat helemaal niet vanzelfsprekend is. Ik ben op veel plekken geweest waar iedere club vecht voor z’n eigen "hagje". Het komt daar nog vaak voor dat iedereen dus echt zijn eigen ding doet waardoor er een Club A vs. Club B mentaliteit heerst. Ik ben er super trots op dat we in Amsterdam vaak wel als gehele industrie samenwerken. Op deze manier laten we namelijk niet alleen aan de gemeente, maar ook aan de politiek in het algemeen zien dat het het nachtleven belangrijk is voor de stad. Samen met de dagcultuur maken wij de stad tot wat het is!


Ik wil graag op die laatste twee zinnen voortborduren. Ik vraag me namelijk af hoe jij jouw rol als verbinder van de verschillende (sub)culturen in de praktijk brengt?

Het spotten van trends is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Neem bijvoorbeeld het probleem dat 15 tot 18 jarigen behoefte hebben aan een plek waar ze uit kunnen gaan. Omdat ze dit echter nog niet kunnen hangen ze vaak rond in de parken waar ze illegaal drank consumeren. Zo’n verhaal raakt veel politici en burgers van de stad omdat dit ook gaat over hun kinderen in combinatie met drankmisbruik. Door het probleem te schetsen en de dialoog op gang te brengen probeer ik ze te laten zien dat je, door het zoeken naar alternatieven, veel meer kunt halen uit het nachtleven dan een kater.


Daarnaast gaan we ook in op algemenere thema’s als mobiliteit. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat uitgaanspubliek vanuit huis bij een uitgaansgelegenheid kan komen en andersom? Er zijn super veel aspecten die effect hebben op zowel het leven in de nacht als overdag. Door trends te spotten, actuele thema’s te behandelen en goed te luisteren naar wat er in het nachtleven gaande is probeer ik hierin een verbindende rol in te spelen.


Daarnaast neem ik de rol van verbinder tussen verschillende culturen en disciplines binnen het nachtleven op me. Er zijn bijvoorbeeld super veel clubs die werken met geschoolde visuele artiesten en kunstenaars. Super cool natuurlijk dat deze disciplines samen komen. Ik ben echter van mening dat het nachtleven ook een plek moet zijn waar een autodidactische kunstenaar zichzelf zou moeten kunnen laten zien. Juist omdat het nachtleven een plek is van creativiteit waar het papiertje minder zou moeten uitmaken.


Doordat ik op veel plekken aan tafel kom en dus veel verschillende verhalen hoor, ken ik ook veel problemen en perspectieven. Deze neem ik dan weer mee naar andere partijen die hier weer wat mee kunnen. Hierdoor kan ik als een soort van trendwatcher annex consultant mijn rol uitvoeren als bruggenbouwer voor de hele industrie.


Maar dan ben je dus meer probleemoplosser dan verbinder van subcultuur A en B?

Ik denk dat je me meer moet zien als verbinder tussen partijen en hun universele relevante thema’s dan een verbinder tussen subculturen. In mijn functie gaat het over hoe we de stad kunnen verbeteren. Als nachtburgemeester ben ik onafhankelijk en kan ik niet focussen op een of meerdere subculturen met bijbehorende muziekgenres.


Kun je iets meer vertellen over hoe je dit middels de Nacht voor de Nacht in de praktijk brengt?

De Nacht voor de Nacht is een evenement dat we organiseren op 23 februari 2019. Tijdens dit evenement verbinden we de gehele club industrie van onze hoofdstad. We dagen ze uit om tijdens de Nacht voor de Nacht iets te doen voor het nachtleven en de stad Amsterdam.

Dit jaar behandelen we het thema “verdrukking” en proberen we antwoord te geven op de vraag of er in de toekomst nog ruimte is in de stad?


We zien namelijk dat met de verdwijning van verschillende festivalterreinen en clubs, die maar tijdelijke contracten krijgen, het nachtleven steeds meer onder druk komt te staan.

Het is daarom heel erg belangrijk dat wij ons als industrie duidelijk laten horen aan de politiek. Je kunt namelijk wel steeds meer woonflats bouwen om mensen te huisvesten maar deze mensen hebben ook vertier nodig.


Er zijn in het verleden veel plekken gecreëerd in Amsterdam waardoor niet alleen het nachtleven maar ook de stad tot bloei is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het NDSM terrein, of het gebied rondom de voormalige club Trouw. Juist door deze plekken werden deze gebieden aantrekkelijker om te vertoeven. Wat we nu echter al een aantal keer hebben gezien is dat de gemeente op een gegeven moment besluit dat het gebied een andere bestemming dient te krijgen. Vervolgens beginnen ze met de bouw van nog meer woningen waardoor de gentrificatie toeslaat. Op dat moment verlies je als stad echter een stukje creatieve waarde en precies dit willen wij de 23e aan de kaak stellen. We willen aan de politiek laten zien hoe belangrijk het voor de stad is dat er genoeg plekken zijn voor (jonge) creatieven om zichzelf te ontwikkelen.Op welke manier kan het leveren van een bijdrage aan de Nacht voor de Nacht helpen in de ontwikkeling van onze talenten?

Ik denk dat het heel waardevol is om veel ervaring op te doen binnen het nachtleven.

Ik ken namelijk tal van voorbeelden van mensen die nooit hebben gestudeerd maar uiteindelijk heel ver zijn gekomen binnen deze branche. Dit komt met name door de ervaring die ze in de loop der tijd hebben opgedaan. Ik wil hier trouwens niet mee zeggen dat ik het volgen van een studie onbelangrijk vind, integendeel zelfs! Natuurlijk is het belangrijk om als student de boeken in te duiken en daardoor echt te weten waar je over praat. Ik denk echter wel dat het goud waard is om, waar mogelijk, aanvullende ervaring op te doen. Binnen het nachtleven zijn er heel veel dingen die je niet in een boek kunt leren maar echt moet meemaken. Het opdoen van ervaring kan je dus helpen bij het bepalen van de waarde die jij wilt toevoegen aan de industrie.


Welk advies zou je deze aankomend professionals mee willen geven?

Ik zou jullie allemaal graag willen meegeven dat je moet durven om te falen. Volg niet altijd je hoofd maar ga echt af op wat je hart je ingeeft. De mensen die ver zijn gekomen in deze industrie zijn allemaal mensen die hun hart hebben gevolgd en hierin risico’s hebben genomen. Dit geldt voor de ondernemers, de muzikanten, de professionals op de unieke posities en ga zo maar door. Een ieder van hen was zich bewust van het feit dat ze een stapje harder moesten lopen dan de rest en dat hierin kwaliteit hoger werd beoordeeld dan enkel het papiertje. Het is daarom super belangrijk dat je jezelf bewust wordt van je kwaliteiten en goed nadenkt hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Zo ver, dat je er in gaat uitblinken!


Breng daarnaast ook in kaart waar je niet goed in bent. Zorg dat je met deze kennis een kring om jezelf heen bouwt van mensen die deze skills wel bezitten en creëer samen met hun mooie dingen. Ga er op uit, praat met mensen uit de industrie, verzamel de juiste contacten en doe de juiste ervaring op.


Dan garandeer ik je dat je groeit op een manier die je eerder nooit voor mogelijk hebt gehouden!


--

Zelf je steentje bijdragen aan dit top initiatief? Dat kan door je aan te melden als vrijwilliger bij stichting Revolution!


Als beloning kun jij na je shift, gratis, alle deelnemende locaties bezoeken. Daarnaast organiseren we binnenkort een meet-up sessie met Shamiro voor jou en je mede vrijwilligers. Hierin gaan we in op jouw persoonlijke ambities binnen deze branche en kijken we welke stappen je nu al zou kunnen zetten om je te ontwikkelen tot de professional die je graag zou willen worden!


De Nacht voor de Nacht bezoeken? Ook dat kan. Tickets haal je hier!

74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page