top of page

From passion to profession w/ Nick de Vree

Updated: Jun 12, 2018

In de serie “From passion to profession” gaan we met bevriende professionals uit onze omgeving in gesprek om erachter te komen welk pad ze hebben bewandeld om te komen waar ze nu professioneel gezien zijn.


De eerste met wie we hiervoor in gesprek gingen was Nick de Vree. Met Nick onderhouden we een hele bijzondere band. Nick is namelijk niet alleen een goede vriend maar ook opdrachtgever én opdrachtnemer van Phatcamp. Tussen het realiseren van z’n eerste buitenlandse project en de nieuwste editie van TAPT door, nam hij even kort de tijd voor ons om zijn bijzondere verhaal toe te lichten...


Photo credit: Jordy Brada

Hey Nick, Kun je misschien in het kort vertellen wie je bent en wat voor studie je hebt gedaan?


Hoi, ik ben Nick de vree, 31 jaar oud en ik heb Sound & Vision Multimedia gestudeerd aan de HKU in Utrecht. Sound en Vision Multimedia is een vrij technische studie waarbij je wordt opgeleid tot geluids- licht, cameraman of multimedia expert. Ik koos op een gegeven moment voor de richting geluid en ben uiteindelijk afgestudeerd als audio producer gespecialiseerd in studio techniek.


Hoe ben je als freelancer in deze industrie begonnen en kun je iets meer vertellen over je ervaring.


Ik startte mijn eerste onderneming toen ik 17 was. Ik organiseerde op die leeftijd namelijk een hoop kleine events clubs in Utrecht en draaide daarnaast ook nog regelmatig als DJ op mij eigen en andermans events. Ik merkte toen dat het voor de uitbetaling makkelijk was om te kunnen factureren. Toen ik na inschrijving bij de KVK kon factureren ging er een wereld voor me open omdat ik ineens vrijblijvend voor iedereen kon gaan werken.

Zo heb ik als freelance audio technicus voor verschillende studio’s gewerkt waar ik commercials produceerde en af mixte, voice-overs opnam en andere audiovormgeving voor radio en tv-stations produceerde.


Toen ik in Amsterdam ging wonen ging ik ook hier steeds meer draaien in clubs en avonden hosten, Daarnaast werd ik vanuit daar steeds vaker door bevriende partijen en artiesten gevraagd om een avond stagemanager te zijn of als tourmanager mee te gaan naar boekingen.


Een bekend gezegde binnen deze industrie is “Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent” en omdat ik me hier op jonge leeftijd al zeer bewust van was, leerde ik steeds meer mensen kennen waardoor ik mezelf langzaam maar zeker meer ontwikkelde in de richting van event professional in plaats van audio technicus.


Dat klinkt alsof je al vroeg in je carrière een druk freelancer bestaan hebt opgebouwd.


(Lacht) Dat klopt, maar ik had destijds daarnaast ook nog een vaste baan”


Kun je hier iets meer over vertellen?


In de beginjaren van Slam FM heb ik daar gewerkt als audiotechnicus en sidekick van een radioprogramma. Na een paar jaar kreeg ik er een sales functie aangeboden, iets wat ik best bijzonder vind aangezien ik hierin helemaal geen ervaring had. Zij zagen voor mij echter wel degelijk een accountmanager in events rol weggelegd en die kans heb ik toen met beide handen aangegrepen. Vlak hierna werd SLAM FM overgenomen door 538 en had ik ineens een klantenbestand dat bestond uit praktisch alle festivals en clubs in Nederland.


Een mooi 1-2tje voor jouw freelance werkzaamheden lijkt me?


Doordat ik deze baan gelijktijdig had met mijn freelance werkzaamheden en ik ineens op plekken terecht kwam waar ik de juiste mensen leerde kennen, was dit inderdaad ook een unieke manier om mijn netwerk uit te breiden en ervaring op te doen. Zeker ook omdat ik stappen begon te zetten in een industrie waarvan ik steeds meer de bevestiging kreeg dat deze industrie ook echt mijn industrie was. Dit was de branche waarin ik me het allerliefst wilde blijven ontwikkelen!


Maar, op een gegeven moment kriebelde het toch om dit op eigen benen te doen?


Ik heb uiteindelijk ruim 6 jaar voor SLAM/ Radio 538 gewerkt maar organiseerde daarnaast mijn eigen evenementen, draaide nog en had ook nog eens andere freelance activiteiten. Als klap op de vuurpijl lanceerde ik in die periode met een aantal vrienden ook nog eens een eigen evenementenkalender app gelanceerd genaamd Blue List.


Je kunt misschien wel begrijpen dat deze drukte me op een gegeven moment allemaal even te veel werd waarna ik overspannen raakte. Op dat moment ben ik tot het besef gekomen dat ik alleen maar dingen moest doen die ik heel erg leuk vind en heb ik besloten om na zes en half jaar mijn dienstverband bij Radio 538 te beëindigen.


Begrijp me niet verkeerd, ik had echt een droombaan. Ik werkte in de gaafste industrie bij een super gaaf merk. Maar in die periode werden de werkzaamheden steeds serieuzer en voelde het steeds minder als “heel erg leuk”. Vanaf dat moment ben ik alleen maar dingen gaan doen die ik echt heel leuk vind, iets waar ik me tot de dag van vandaag aan houd.


Foto Credit: Tom Doms

Je werkt ook wel eens via Phatcamp, kun je uitleggen hoe je daar bent begonnen en iets meer over vertellen?


Phatcamp is twee en een half jaar geleden op mijn pad gekomen via Timo (een van de oprichters - red.). Ik had een eigen clubavond in de Sugarfactory en daar boekte ik Timo regelmatig. Uiteindelijk is hij samen met Xander, een andere goede vriend van ons, onderdeel geworden van de organisatie. Als ik er zo over nadenk, deden we daar in het klein eigenlijk al wat ik nu ook vaak in het groot voor Phatcamp doe, avonden hosten, alles regelen van A-Z en zorgen dat locatie en artiesten tevreden zijn.